Kjøpeguide: Dette må du passe på når du kjøper brukt caravan

Hvis du tenker på å kjøpe en brukt caravan, er det mange ting du bør tenke over. Vi her på e18 caravan har satt sammen en liten oversikt som kan hjelpe deg på veien mot et trygt kjøp. Det å skulle kjøpe seg en caravan er et stort skritt. Det er en betydelig investering og det er ikke alltid like lett å vite hva man skal tenke over før man drar visakortet. Hvilken type caravan passer dine behov? Hvor gammel kan den være? Hvem skal du kjøpe av? Spørsmålene er mange, men vi skal gjøre vårt beste for å besvare dem.

Garanti

Det er mange gode fordeler med å kjøpe en brukt caravan fra en forhandler. Du er mer sannsynlig å bli tilbudt en garanti hos en forhandler og skulle det oppstå problemer er det mer sannsynlig at du får hjelp av en forhandler. Et bruktkjøp fra en privatperson kan medføre store problemer om ikke alt er som det skal være. Det første du bør sjekke hos en forhandler er garantien. Om caravanen du har falt for er i god stand og ikke har kjente problemer, bør ikke forhandleren ha noe problem med å tilby en garanti. Vil han ikke tilby noen form for garanti, bør du vurdere en annen caravan, eller finn deg en annen forhandler. Når du har funnet en forhandler som tilbyr garanti, bør du sjekke nøye hva garantien dekker og hvor lenge den gjelder for. En caravan kan på mange måter sammenlignes med en bil, eller et hus for del. Om garantien ikke dekker mulige feil i det elektriske er den ikke verdt papiret den er skrevet på, så sørg for at garantien dekker elektriske feil. I tillegg bør den dekke feil som lekkasjer og feil i varme- og AC anlegg. Disse er alle kostbare feil å reparere. Sist, men ikke minst, bør garantien gjelde minimum 6 måneder. Har du mulighet til å kjøpe på høsten er det ofte en fordel. Det er en rekke feil som gjerne bare dukker opp ved bruk på vinterstid. Er det bobil du ønsker å kjøpe, bør du sikre deg at garantien også dekker motorhavari.

Fuktsjekk

Alle caravaner er utsatt for fukt, spesielt på vinterstid om den står utendørs. Alle som er kjent med campinglivet vet at man ikke kan tillatte store mengder snø samle seg på taket, men en viss mengde skal alle vogner tåle. Pass uansett på at den du vurderer å kjøpe nylig har en gjennomført fuktsjekk. Dette er en relativt enkel test, men den kan fort koste et par tusen kroner og feilene den kan avdekke, kan koste mange titalls tusen kroner. Om forhandler ikke vil betale for en fukttest, kan du foreslå at du selv dekker kostnaden dersom den kommer tilbake med 0 feil. Kommer den tilbake med feil, må forhandler dekke kostnadene av testen og utbedring av eventuelle feil. Det er om du fortsatt vil kjøpe den. Samme løsning kan du bruke om du kjøper brukt. Men gjør det da meget klart at om det dukker opp for mange feil og mangler, er det mulig du trekker deg fra kjøpet.

EU kontroll

Om det er bobil du skal kjøpe må du alltid sjekke at alle servicer er fulgt og at den har en godkjent EU kontroll. Om bilen bare har noen få måneder igjen før den på ny skal til EU kontroll, kan du be om at den skyves frem slik at du vet om den går gjennom.

Sjekk gassanlegget

Både campingvogner og bobiler bruker gass. I dag er ikke gassanlegget en del av EU kontrollen på bobiler. Uansett om du skal kjøpe vogn eller bobil, be om at gassanlegget sjekkes av et godkjent verksted. Dette er ikke bare en kostbar affære om man finner feil, det kan faktisk være dødelig.

Privacy Policy